1.Γιατί δεν έχετε εικόνες;
Η αρχιτεκτονική μας δίνει έμφαση στην απλότητα και την ανεικονική (χωρίς εικόνες) λατρεία του Θεού, ώστε να εστιάσει στη διάσταση ότι ο Θεός είναι πνεύμα και ζητά λατρεία “εν πνεύματι και αληθεία”. Φυσικά εκτιμούμε την εικαστική, αισθητική και διδακτική χρήση των εικόνων, αλλά δεν τους αποδίδουμε λατρευτική προσκύνηση.
2. Τελείτε τα μυστήρια;
Η Ευαγγελική Εκκλησία αναγνωρίζει και εφαρμόζει τις τελετές της Θείας Ευχαριστίας και του Βαπτίσματος, ακολουθώντας τις σαφείς εντολές της Καινής Διαθήκης. Ως προς την Ιεροσύνη, τον Γάμο, το Ευχέλαιο, το Χρίσμα και την Εξομολόγηση, η Ευαγγελική Εκκλησία αναγνωρίζει την χρησιμότητά τους στην πνευματική ζωή των πιστών, αλλά δεν τα χαρακτηρίζει ως μυστήρια.
3. Πιστεύετε στην Παναγία;
Τιμούμε τη μητέρα του Κυρίου μας και μνημονεύουμε με σεβασμό την πιστότητά της. Τη μακαρίζουμε για το προνόμιο που της δόθηκε να μετάσχει στο μυστήριο των αιώνων, την Ενσάρκωση του Θείου Λόγου, του Ιησού Χριστού. Παραδειγματιζόμαστε από τη ζωή της, δίνοντας προσοχή στην προτροπή της “ό,τι σας λέγει (ο Ιησούς) κάμετε”, που είπε στον γάμο της Κανά. Με την ενέργεια της αυτή έστρεψε τα βλέμματα όλων στον υιό της, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.
4. Πιστεύετε στους αγίους και στους Πατέρες της Εκκλησίας;
Τιμούμε τους ανθρώπους που ανακηρύχθηκαν δικαιολογημένα άγιοι ως παραδείγματα, για να μιμηθούμε και να εμπνευστούμε σε μια ζωή πίστης και αφοσίωσης. Αντίστοιχα μελετούμε τα συγγράμματα των Πατέρων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντα βέβαια κάτω από το φως της Αγίας Γραφής.
5. Κάνετε τον σταυρό σας;
Τιμούμε τον Σταυρό του Χριστού, πρώτα από όλα με τον σεβασμό μας σ’ αυτόν, έπειτα με μία πλούσια υμνογραφία που έχει τον Σταυρό ως θέμα της, και τέλος με την ανάρτηση του συμβόλου του σταυρού σε κεντρικό σημείο των εκκλησιών μας. Δεν έχουμε όμως τη συνήθεια να κάνουμε χρήση του σημείου του σταυρού στην προσευχή μας, αλλά αυτό είναι απλά και μόνο θέμα παράδοσης και συνήθειας.
6. Έχετε ιερείς;
Η Ευαγγελική Εκκλησία, ακολουθώντας τις σαφείς εντολές της Καινής Διαθήκης, δέχεται την ιεροσύνη όλων των πιστών Χριστιανών. Έτσι, στη δομή της δεν υπάρχουν ιερείς ως ξεχωριστή και ιδιαίτερη κατηγορία αξιωματούχων που έχουν την εξουσία να διαμεσολαβούν και να μεταδίδουν τη χάρη του Θεού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όπως ήδη αναφέραμε, δεν θεωρεί την Ιεροσύνη «μυστήριο». Η Ευαγγελική Εκκλησία χειροτονεί ποιμένες, δίνοντάς τους την ευθύνη της καθοδήγησης των πιστών και της φροντίδας του έργου της Εκκλησίας, και όχι μία ιδιαίτερη θέση σε κάποια εκκλησιαστική ιεραρχία. Ο ποιμένας και το πρεσβυτέριο της εκκλησίας εκλέγονται από το εκκλησίασμα, έχουν την ευθύνη της διοίκησης, της πνευματικής επίβλεψης και του συντονισμού του έργου της εκκλησίας, και λογοδοτούν κάθε χρόνο στο ποίμνιο, το οποίο συμμετέχει ενεργά στη λήψη σημαντικών αποφάσεων.
7.Πώς είναι δυνατόν να είναι κάποιος Έλληνας και να μην είναι Ορθόδοξος Χριστιανός;
Αναγνωρίζουμε τον ιδιαίτερο ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Ελλαδικό χώρο. Αγαπούμε την πατρίδα μας και διεκδικούμε την αναγνώριση της προσφοράς των Ελλήνων Ευαγγελικών. Οι Έλληνες Ευαγγελικοί ήταν και είναι παρόντες σε όλους τους αγώνες του Ελληνισμού. Δεχόμαστε ως ιστορικό γεγονός την ιδιαίτερη σχέση της Ορθοδοξίας με τον Ελληνισμό, δε θα μπορούσαμε όμως να συμφωνήσουμε θεολογικά την ταύτιση των δύο αυτών εννοιών, καθώς η Χριστιανική Εκκλησία δεν μπορεί και δεν πρέπει ποτέ να ταυτιστεί με ένα συγκεκριμένο έθνος.
8.Ποια είναι η στάση σας απέναντι στους Ορθόδοξους Χριστιανούς;
Δείχνουμε σεβασμό και αγάπη και στον κλήρο και στον λαό, παρά τις δογματικές μας διαφορές. Χαιρόμαστε ειλικρινά και δοξάζουμε τον Θεό για όλους τους συνειδητούς ευσεβείς πιστούς στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
9. Ποιο είναι το σωστό σας όνομα; Ευαγγελικοί, Προτεστάντες, Διαμαρτυρόμενοι ή Ευαγγελιστές;
Τα τρία πρώτα από τα τέσσερα ονόματα που μνημονεύονται στην ερώτηση είναι σωστά. Το όνομα Διαμαρτυρόμενοι (και η λατινική μορφή του, «Προτεστάντες») μας συνδέει ιστορικά με το κίνημα της θρησκευτικής Μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα. Προτιμούμε όμως το όνομα Ευαγγελικοί γιατί ταιριάζει με την έμφαση που δίνουμε στο Ευαγγέλιο. Εκ παραδρομής πολλές φορές στα ΜΜΕ οι Ευαγγελικοί αναφέρονται ως «Ευαγγελιστές», ωστόσο ο συγκεκριμένος όρος είναι λανθασμένος, καθώς Ευαγγελιστές ήταν οι συγγραφείς των τεσσάρων Ευαγγελίων, ο Ματθαίος, ο Μάρκος, ο Λουκάς και ο Ιωάννης.
10. Πώς γίνεται η λατρεία στην Ευαγγελική Εκκλησία;
Η λατρεία στην Ευαγγελική Εκκλησία έχει τρία βασικά στοιχεία: πρώτον, το κήρυγμα του Ευαγγελίου, που έχει ως σκοπό τη διδασκαλία και την ενθάρρυνση των πιστών. Δεύτερον, την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας, η οποία αποτελεί το αποκορύφωμα της λατρείας. Τρίτον, τη συμμετοχή όλων των πιστών στην υμνωδία, καθώς όλο το εκκλησίασμα ψάλλει τους ύμνους. Όλα όσα περιλαμβάνονται στη λατρεία (οι ύμνοι, οι προσευχές, η ανάγνωση και το κήρυγμα του Ευαγγελίου, η τέλεση της Θείας Ευχαριστίας κλπ.) τελούνται στα νέα ελληνικά, ώστε όλο το εκκλησίασμα να καταλαβαίνει και να συμμετέχει ενεργά. Όλες οι συνάξεις μας είναι ανοιχτές στο κοινό, και οποιοσδήποτε θέλει είναι ευπρόσδεκτος να τις παρακολουθήσει.