Ποιοι είμαστε

Η Ευαγγελική Εκκλησία είναι μία Χριστιανική εκκλησία, αναγνωρισμένη από την ελληνική πολιτεία, με σημαντική παρουσία στην ελληνική ιστορία και κοινωνία εδώ και 160 χρόνια. Ως γνωστόν, σε παγκόσμιο επίπεδο η Χριστιανική πίστη εκφράζεται με τρεις ομολογίες: την Ορθόδοξη, την Καθολική, και τη Διαμαρτυρόμενη. Η Ευαγγελική Εκκλησία ανήκει στη Διαμαρτυρόμενη ομολογία και αριθμεί παγκοσμίως 600 εκατομμύρια πιστούς. Έχει ως βασική της αρχή ότι η μοναδική πηγή πίστης στη Χριστιανική ζωή είναι το Ευαγγέλιο – εξ ου και ο όρος «Ευαγγελική».

Τι πιστεύουμε

Η Ευαγγελική Εκκλησία, όπως και η Ορθόδοξη Εκκλησία, αποδέχεται το Σύμβολο της Πίστεως όπως θεσπίστηκε από τις Οικουμενικές Συνόδους Νικαίας και Κωνσταντινουπόλεως (δηλ. χωρίς την προσθήκη του filioque), και δέχεται όλα τα βασικά δόγματα του Χριστιανισμού όπως την Αγία Τριάδα, τη θεανθρωπότητα του Ιησού Χριστού και τη θεοπνευστία της Αγίας Γραφής, η οποία αποτελεί τη μοναδική πηγή πίστης για τους Χριστιανούς. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η σωτηρία του ανθρώπου στηρίζεται μόνο στην πίστη, δηλαδή την εμπιστοσύνη του στο έργο του Χριστού επάνω στον σταυρό. Αντίστοιχα τονίζει ότι ο Χριστός αποτελεί τον δρόμο της σωτηρίας και της επιστροφής μας στον Θεό, και καλεί κάθε άνθρωπο σε μια προσωπική σχέση μαζί Του, και σε μια ζωή γεμάτη με καλά έργα που έρχονται ως αποτέλεσμα της σωτηρίας.

Ομοιότητες και διαφορές της Ευαγγελικής εκκλησίας από την Ορθόδοξη εκκλησία

Όπως προαναφέρθηκε, η Ευαγγελική Εκκλησία έχει το ίδιο Σύμβολο της Πίστεως με την Ορθόδοξη Εκκλησία και συμφωνεί μαζί της σε όλα τα θεμελιώδη δόγματα της Χριστιανικής πίστης, όπως την Αγία Τριάδα, τη θεανθρωπότητα του Ιησού Χριστού, τη θεοπνευστία της Αγίας Γραφής κ.ά. Η βασική διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι η Ευαγγελική Εκκλησία δέχεται ως πηγή πίστης μόνο την Αγία Γραφή, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται ως πηγές πίστης και την Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Ευαγγελική Εκκλησία απορρίπτει εντελώς την Παράδοση, αλλά ότι την εξετάζει υπό το φως της Αγίας Γραφής. Από αυτή τη βασική διαφορά απορρέουν και όλες οι υπόλοιπες επιμέρους διαφορές, τόσο οι εξωτερικές, όπως ο λιτός διάκοσμος των εκκλησιών μας και η τέλεση της λειτουργίας στη σύγχρονη γλώσσα, όσο και οι δογματικές, όπως η αντίληψη ότι ο άνθρωπος λαμβάνει τη σωτηρία μόνο με την πίστη ως θεία δωρεά, και όχι ως καρπό των δικών του έργων και προσπαθειών.

Πώς, γιατί και πότε ξεκίνησε η Ευαγγελική Εκκλησία;

Η Ευαγγελική Εκκλησία πνευματικά ανάγεται στην Εκκλησία που ίδρυσε ο Ιησούς Χριστός, και ιστορικά στο κίνημα της Θρησκευτικής Μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε όταν πολλοί Ευρωπαίοι θεολόγοι (με πιο γνωστό τον Μαρτίνο Λούθηρο) διαμαρτυρήθηκαν για ορισμένες καταστάσεις και καταχρήσεις που υπήρχαν τότε στην Καθολική Εκκλησία, οι οποίες χρειάζονταν μεταρρύθμιση (π.χ. η ανάγκη για χρήση της καθομιλουμένης κατά τη Θεία Λειτουργία, η μετάφραση της Βίβλου στη γλώσσα του λαού, η προτεραιότητα στην Αγία Γραφή και όχι στις παραδόσεις, η κατάργηση πρακτικών όπως τα συγχωροχάρτια κλπ.). Οι ιδέες και αρχές του κινήματος σύντομα διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο, και όσοι Χριστιανοί τις υιοθέτησαν ονομάστηκαν «Διαμαρτυρόμενοι» (λόγω της διαμαρτυρίας τους απέναντι στην έλλειψη μεταρρυθμίσεων) ή «Προτεστάντες» (από την αντίστοιχη λατινική λέξη protesto) ή «Ευαγγελικοί» (επειδή τόνιζαν ότι η μοναδική πηγή πίστης στη Χριστιανική ζωή είναι το Ευαγγέλιο). Η Ευαγγελική Εκκλησία της Ελλάδος ιδρύθηκε το 1858, είναι αναγνωρισμένη από την ελληνική πολιτεία (Ν. 4301/2014), και αποτελεί μέλος σε μια σειρά από διεθνείς διεκκλησιαστικούς οργανισμούς, ενώ μαζί με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος αποτελούν ιδρυτικά μέλη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Στη διάρκεια αυτών των 160 χρόνων, πολλά μέλη της Ευαγγελικής κοινότητας έχουν δραστηριοποιηθεί ενεργά στα τεκταινόμενα της χώρας μας στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, της εκπαίδευσης, της υγείας, του αθλητισμού και του πολιτισμού.